Hjälp hemlösa och skadade katter



Det finns många sätt att hjälpa till. Idag finns det över 100 000 hemlösa katter i Sverige. Dessa är inga vildkatter, utan förvildade tamkatter som någon gång kastats ut och därefter förökar dem sig, lider eller eller i värsta fall dör. De förvildade tamkatterna i Sverige förstör i ekosystemet och överlever oftast inte länge i vårat kalla klimat.

Katthemmen är överfulla och lagen om djurskydd verkar inte längre gälla. Vi har inte ens en lag på att ID-märka våra katter. Jag hoppas att det kommer att gå igenom i framtiden, för alla stackars katters skull.

Vad kan du göra?

* Har du en huskatt?
Kastrera om du inte redan gjort detta. P-piller kan funka en tid, men ofta börjar honor löpa innan man märker det och kan bli dräktiga innan man hinner göra något. P-piller ökar också risken markant för livmoderinflammation och juvertumörer, så kastrering är både billigare för dig och skonsammare för katten, sparar dig tid och lidande på att trycka ner piller i halsen på katten och minskar dessutom stressnivån katten har då den löper eller känner av löpande honor i området. Katter kan även börja kissa utanför lådan när dem löper eller blir könsmogna, så om du kastrerar tidigt undviker du detta. Man kan kastrera en katt från och med 10 veckors ålder, så en del seriösa raskattsuppfödare kastrerar innan du hämtar din kattunge, men du kan kastrera din kattunge mer eller mindre direkt efter du har fått hem den.
Pris för kastrering idag ligger på ca 800-1100 kr för en hona, du tjänar på att ringa runt till olika veterinärer, priserna kan skilja mycket. Priset för kastrering på en hane ligger på 500-700 kr då detta är ett mindre ingrepp.

* Avla inte på din huskatt.
Du kanske redan vet med dig att du har kattungeköpare till alla kattungar som kan tänkas komma? Tänk på att varje människa som köper kattunge av dig hade lika gärna kunnat tagit en av alla 100 000 hemlösa katter som finns där ute, och i sin tur, när dem hämtat katten från katthemmet, så får en ny komma in i värmen.
En katt kan få många kattungar, kanske tillochmed 10-12 stycken.

* Råd alla som vill skaffa katt att besöka närmsta seriösa katthem.
Oftast får du katten både vaccinerad, kastrerad, ID-märkt och avmaskad. Pris för detta om du hade gjort det själv: ca 2150 kr för en hona, 1850 kr för en hane. På katthemmen får du oftast katten för runt 800 kr. Katthemmet går i back naturligtvis, men dem klarar sig på de få donationer dem får. Alla som jobbar på katthem jobbar ideellt.

* Donera pengar, kattmat, kattsand och dylikt.
På en del djuraffärer har dem en korg där man kan köpa och lägga saker som dem senare kör upp till katthemmet som dem representerar. Fråga i kassan på din djuraffär och om dem inte har en, råd dem att skaffa en.
Leta upp ditt/dina katthem i din stad och donera pengar. Eller du kanske tillochmed vill hjälpa till på plats? Kontakta katthemmet, dem behöver ofta hjälp. Eftersom alla jobbar ideellt så går varenda öre du donerar till katterna och inget annat.

* Bli jourhem åt en eller flera katter.
Har du funderingar på att skaffa katt men vill lära dig lite mer innan du kan känna dig säker? Kontakta katthemmet i din stad och fråga om du kan vara jourhem. Du kommer att få mycket hjälp och katthemmet står för veterinärkonstnader och medicin, ibland även kattmat och/eller sand. En del katthem har tillochmed ett startkit man kan få låna, med låda, matskålar m.m. Detta är även ett bra sätt att hitta den perfekta katten, för man får ju givetvis behålla en katt mot förmedlingsavgiften (ca 800 kr) om man råkar bli kär.
Det går till så att du får hem en eller flera katter, hur många väljer du själv. Du kommer att få en kontaktperson om du behöver hjälp med något och katthemmet kommer i sin tur försöka hitta ett hem åt katten under tiden. En katt kan få stanna hos dig i kanske en månad eller två men ibland även längre. För varje katt du tar in i ditt hem kan en annan katt få komma in i värmen.

Länkar åt dig som vill donera, hjälpa till på annat sätt eller bara vill läsa på lite och lära dig mer om vårt kattbestånd i Sverige m.m:

* http://www.kks.nu/
Ett katthem i Skåne som är så otroligt bra! Det är nog det bästa katthemmet ni kan hitta, det var genom dem jag fick min älskade Simba! Dem älskar verkligen och gör allt för katterna!

* http://www.djurensvannerjkpg.se/
Katthemmet i Jönköping

* http://www.freekibblecat.com/
Svara rätt eller fel på en kattfråga om dagen, oavsett svar, donerar du 10 kulor mat till en hemlös katt. (detta är en gratisdonation)

* http://hittekatter.ifokus.se/
En mycket bra hemsida där man kan få svar på allt och få hjälpa till en massor!

* http://www.raddakatten.se/
Ett till bra katthem i Skåne (skicka ett sms till nummer 72550 med texten rkatten 15 elle rkatten 25 och donera 15 eller 25 kr till rädda kattens katthem!)

* http://www.tradera.com/category/category.aspx?ftgnr=1267342&listtype=0
En Traderasäljare som hjälper KKS. Hon säljer bla. små hemgjorda katt- och hundsaker, och pengarna går till KKS.

* http://ronnebyshittekatter.blogg.se/
En intressant blogg om en tjej som är stödhem åt många katter och hjälper till på många olika sätt.

På katthemmens hemsidor står det hur man kan hjälpa till med donationer osv.

------

Där har ni en hel del information att smälta. Om ni orkade läsa allt så är ni guld värda!
Har ni några frågor eller vill veta mer, så är det bara att kontakta mig på [email protected] eller skriva tex. här, på facebook, MSN, helgon, bilddagboken osv. Om ni känner mig och vet mina nicknames vill säga ^^

Tack för er tid, hoppas att ni tänker till lite när det kommer till katter. Katter är inga ägodelar!


Chokladtårta



Jag har faktiskt inte gjort detta receptet än, men det blir så fort jag får ork och tid. Men jävlar vad gott det låter!

Ingredienser botten (kladdkaka):

150 g veganskt margarin (jag kör becel)
3 dl mjöl
2 dl socker
1 dl kakao
3 msk sirap
1 1/4 havregrädde/mjölk
lite mannagryn

Övriga ingredienser:

Ekströms chokladpudding (den är vegansk)
Sojamjölk/havremjölk (till puddingen)
Mandelflarn
Hallon
Digestivekex

Tillagning:

Sätt på ugnen på 175 grader C. Smöra och mannagrynsbröa en form (helst en sån med avtagbar kant). Blanda ner sockret i en bunke, sikta i mjölet och kakaon ur en sil och rör ihop allt det torra. Smält margarinet och rör ner sirapen i kastrullen, när det är ordentligt blandat så häller man på grädden eller mjölken. Nu har man två som ska bli ett. Häll på vätskan i det torra i bunken, blanda ordentligt. När ugnen är varm så häll på massan i formen. Låt stå i MAX 20 min. Hellre lite kortare, annars blir det inte kladdkaka utan kolakaka.

Låt bottnen stå en dag så att den blir hård och inte varm.

Krossa digestivekex och bred på kakan. Vispa puddingen så att den blir lagom stannig (med för lite mjölk gärna). Bred ut som ett toppande lager på tårtan. Garnera med mandelflarn och hallon.

MMMMMMMMMM!

Linssoppa

Ett superenkelt recept som funkar när som helst! Jag brukar alltid höfta när jag lagar soppa, så jag får försöka skriva så bra som möjligt, men ni får ju smaka av ;)

Ingredienser:

Typ 3 dl röda eller gröna linser, eller så mycket ni vill helt enkelt, bara häll på
1 morot
2 potatisar
1-2 liter vatten (beroende på hur mycket soppa ni vill ha)
2 grönsaksbuljongtärningar (smaka av när soppan är klar, är den lite för smaklös, prova att hälla i en halv tärning till osv)
2 vitlöksklyftor (samma som ovan)
lite salt och peppar vid behov

Tillagning:

Häll upp vattnet i en stor gryta. Häll i linserna och på med högsta värmen. Släng ner tärningarna. Skala och skär potatisen och moroten i lagom stora bitar. Ner med dem i grytan. Pressa i vitlöken och låt koka upp under lock helst. Koka därefter på svag värme i ca 20 min.  Rör om då och då. Smaka ev. av med salt och peppar när soppan är klar och ev. i med lite mer buljong och/eller vitlök.

Klart! Mums!

We love until we bleed

I'm naked
I'm numb
I'm stupid
I'm staying
And if Cupid's got a gun, then he's shootin'

Lights black
Heads bang
You're my drug
We live it
 You're drunk, you need it
Real love,
I'll give it

So we're bound to linger on
We drink the fatal drop
Then love until we bleed
Then fall apart in parts

Sapiens=Vis?



Är det bara jag som ligger vaken om nätterna och snyftar ibland? Absolut inte. Men är det bara jag som snyftar över alla stackars varelser där ute i världen som far illa under vår hand?

Har vi ingen moral i kroppen?

Jag undrar faktiskt varför vårt samhälle är så fruktansvärt dominerat och faktiskt uppbyggt på själva utnyttjandet av våra medvarelser och vår planet. Se här, medvarelser finns inte ens med i ordlistan i det här jävla programmet. Jag behöver inte ens undra varför. Vi är ju inga jämnlikar med varelserna runt omkring oss. De fungerar som enbart produkter som ska skördas, utnyttjas och odlas för vår egen vinning. Fy fan.

Fan fanns inte heller med i ordlistan, vad roligt. Fans slugaste metod till framgång är ju att övertyga alla om att han inte finns. Smart Fan.

Jag är övertygad om att alla uppblåsta nissar jag har träffat på senaste tiden (nämner inga namn eller platser) hånar mig bakom min rygg. Varför mår jag dåligt över detta? Varför är jag så otroligt avvikande från massan? Är homo sapiens sapiens så stora Gudar på den här planeten att vi måste ta över precis allt, mördaprecis allt, för att vi ska få tillfredställelse? Sapiens betyder Vis. Vi har faktiskt tillochmed varit så tjockskalliga att vi har fått heta Vis dubbelt upp. Wow. Och detta gör oss automatiskt till mer värda än alla andra som bor på den här planeten?

Ät min skit era jävla avföringsinkletade rövhålor.

Synonymer för ordet Vis:

klok, insiktsfull, erfaren, lärd, förståndig, förnuftig, vettig, kunnig, klarsynt, vislig (motsatsord: dåraktig)

Wikipedias uppfattning om vad visdom innebär. Roligt värre att S. akademiens ordbok inte har med ordet visdom i boken.

"Visdom eller vishet är ett ord som har en djupare innebörd än till exempel kunskap, förstånd/intelligens samt erfarenhet. Förutom att besitta dessa tre egenskaper ska man även ha förmågan att kunna kombinera dessa så att de beslut man fattar blir de bästa möjliga ur alla aspekter."

Jämför:
Kunskap
Intelligens
Förstånd
Visdomstand

Vad säger då detta? Det får ni faktiskt räkna ut själva. Men jag kan med säkerhet påstå att ca 95% av Jordens människobestånd inte besitter denna såkallade Visdom, så som vi väljer att behandla vår boplats och våra medvarelser.

Palsternackschnitzel

Det kanske låter äckligt, men det är jättegott! Man kan även använda rotselleri, om man gillar det mer, det funkar lika bra!

Ingredienser:

2 stora palsternackor eller 1 rotsellri
1-1,5 dl ströbröd eller vetemjöl (jag använder vetemjöl, vet inte om ströbröd fastnar lika bra med vatten, men är du bara vegetarian kan du ju ersätta vattnet med ägg så det fastnar bättre)
1 tsk paprikapulver
en skål med vatten
örtsalt
rapsolja eller din favoritolja

Tillagning:

1. Skala och skär palsternackorna/rotsellerin i ca 1 cm tjocka skivor.

2. Koka dem knappt färdiga i lite saltat vatten ca 5-10 min.

3. Krydda ströbrödet/vetemjölet med örtsalt och paprikapulvret.

4. Doppa palsternacksskivorna i vatten och sedan i ströbröds/vetemjölsblandningen.

5. Stek dem i oljan på ganska svag värme tills dem är gyllenbruna.

Servera till någon potatisrätt t.ex. Mitt potatismos med örtsmak eller klyftpotatis med någon god sås till. Fast på riktigt funkar dem nog till allt, men enligt egen erfarenhet är dem godast med potatis.

Potatismos med örtsmak

Detta är mitt egna recept som är mycket uppskattat av dem flesta! Moset har en ganska vuxen smak pga av dragonen, men hela känslan förstörs om man utesluter den. Så barn brukar inte uppskatta detta mos lika mycket som vuxna gör men damn, vad gott det är!

Ingredienser:
 
8 st stora potatisar
2-3 msk finhackad gräslök
4-5 msk sojamjölk
1/2 dl finhackad persilja
1 tsk söndersmulad dragon
1 pressad vitlöksklyfta
2-3 msk vegansk smör (jag använder becel)
örtsalt

Tillagning:

1. Koka potatisarna mjuka.

2. Ta en sked eller gaffel när du blandar samtliga ingredienser med potatisarna. Det ska inte bli slätt utan bara som ett ganska fast mos.

Servera med en god pasternacksschnitzel och en god sallad (eller vad du vill, men jag tycker det passar bra ihop). Recept på palsternackschnitzel finns här också, under samma kategori.

Vegansk lasagne

Jag gjorde en vegansk lasagne idag! Ändrade lite och gjorde den efter mitt eget tycke. Mumsig blev det!!
Mitt tycke tyckte att receptet borde sätt ut så här:

Ingredienser:

SÅS 1:

1 röd chilifrukt
1,5 vitlöksklyfta
1 msk olja
1 msk tomatpuré
1 burk tomater (krossade)
1 tsk basilika
1 tsk oregano
salt & peppar

SÅS 2:

2 dl röda linser
4 dl vatten
1,5 grönsaksbuljongtärning
1 burk champinjoner
1-2 dl kokta kidney bönor
salt & peppar
ev. lite spiskummin

SÅS 3:

1 msk veganmargarin (typ becel)
ca 2 msk vetemjöl
2 dl havregrädde
5 dl vatten el. havre-/sojamjölk

+ lasange plattor (utan ägg, typ euroshopper's el. willys)

Tillagning:

SÅS 1:

Hacka och stek chilifrukten och den pressade vitlöken med oljan och tomatpurén. Blanda i tomaterna, låt puttra en stund och krydda.

SÅS 2:

Koka linserna med vattnet och buljongen i ca 10 min. Häll i champinjonerna med spadet och blanda i bönorna och krydda. Låt koka i ytterligare ca 10 min.

SÅS 3:

Smält margarinet, rör i mjölet, det blir som en smet. Späd med grädden och vatten/mjölk och vispa tills det kokar. Låt sjuda några min. tills såsen tjocknat.

Varva lasagneplattor med sås 1+3 och sås 2+3 i en stor form eller långpanna, avsluta med 3:an på toppen och ev. lite riven vegansk ost.
Tillaga i mitten av ugnen 200 grader i ca 25 min.

Lycka till! Denna lasagne är mycket god!

Nej

Alltför många gånger kommer jag på mig själv med att sitta vid datorn, utan att egentligen göra något, och upprepade gånger skriva Nej i webbadressfältet.

Jag skriver Nej där minst tre gånger om dagen, omedvetet.

En gång tryckte jag faktiskt på enter och då fick jag upp en sida som var emot FRA-lagen, som för övrigt suger.

Det måste vara något fel där inne som orsakar att jag ständigt tänker Nej Nej Nej. Både omedvetet och medvetet.
Det känns inte bra.

RSS 2.0