Djur och människors lika värde

Jag tänker dela med mig av vad vi har tjatat(gnatat) om på ifokus. Det gjorde och gör mig alltid så fruktansvärt upprörd när någon har mage att säga så.

Medlemnr1:

omplacera eller avliva katt

hoppas på många reaktioner o mycke hjälp för jag vet varken ut eller in. min hälsa har försämrats de sista 2 åren och nu har jag det jättejobbigt och orkar inte ens med hemmet och när jag blir inlagd emellan varven är det katterna som mår dåligt och det vill jag inte.
hur ska jag göra?
omplacera?
avliva?
annat alternativ?

Elega:

Hur kan någon tycka att det ens är ett alternativ att avliva helt friska och välmående katter?

Skulle ni göra så med era barn också?

"Nu mår jag skit och åker in och ut från sjukhus och mina barn lider så av detta.. Vad tycker ni, ska jag adoptera bort dem eller avliva dem?"

Herre gud. Har man tagit ansvar över ett annat liv så har man det ansvaret hela djurets liv, inte så länge man själv väljer att dem ska få leva.

Jag kan inte få några barn och mina djur är mina barn, och även om ni inte känner samma starka band till era djur så är det ändå samma sak, det är ett liv ni har valt att ta ansvar för. Då är ni skyldiga att ge de här djuren ett värdigt liv tills dess att dem dör av sjukdom eller hög ålder! Inte för att det helt enkelt inte funkar med din situation längre. Katterna kanske inte tycker det är världens roligaste situation just nu när du blir inlagd titt som tätt men jag tror att om vi frågade dem så skulle dem deffinitivt svarat att dem hellre vill få ett nytt hem än att dö! Vad skulle ni valt?

Katter är för fan inte lägre stående varelser! Ingen ska få styra över vem som ska få leva eller dö. Vi är inga gudar. Omplacera katterna om du bryr dig om dina djur.

Medlemnr2:

Tycker inte man ska jämföra barn och katter/djur. :)

Elega:

Jag tycker inte att man ska se katter som mindre värda än ett barn. Katter ska såklart inte bli behandlade som om de vore ens eget barn, eller överhuvudtaget vore barn. Men djur är inte mindre värda än människor, inte ens lite. Människor är också djur och bara för att vi har lite högre intelligens betyder inte det är vi ska behandla våra medmänniskor på annat sätt än våra medvarelser på den här planeten. Vi alla delar på den här planeten och förtjänar och ska få leva under samma villkor. Därför tycker jag att det är okej att jämföra barn och katter i "lika värdessyfte".

Medlemnr3:

VET du att det är friska och välmående katter som TS har?Om du läser mitt inlägg bla så ser du att jag skriver att det är ju upp till hur katterna är som avgör om det är omplacering eller avlivning som är "bäst".Är det gamla halvsjuka skygga katter så kanske det är bäst att låta dom somna in är det unga friska katter utan problem och TS har ork och möjlighet att hitta nya hem så är väl omplacering att föredra. Man ska nog inte vara så snabb med att döma när man inte vet hur det är.

Elega:

Om så var fallet att katterna ifråga är sjuka/gamla/skygga tycker jag att TS borde skrivit det. Om hon frågar en fråga här inne och vill ha seriösa svar på en laddad fråga borde hon ge oss all info.

Jag erkänner att jag förutsatte att katterna var friska eftersom ingenting annat har skrivits. Frisk till motsatsen är bevisad. Och jag skrev mitt inlägg utefter hur jag tolkade hennes inlägg.

Men jag erkänner även att jag kanske var lite för snabb att döma i det här läget, men det är en fråga som jag känner så otroligt starkt för och jag blir känslig när detta kommer på tal och jag ber om ursäkt om någon kände sig träffad, men i vilket fall som helst är det så jag tycker.

Medlemnr4:

Tycker det är väldigt fel att jämföra katter med barn...inte riktigt samma sak kan jag ju berätta för den som inte vet det :)

Elega:

Det är väl självklart att katter och barn inte är samma sak, det krävs det inte en hjärnfysiker för att se. Barn har inte päls tex (oftast, jag såg faktiskt en dokumentär om hundpojken) om inte alla visste det.

Men trots våra olikheter har vi lika värde. En katt är inte ett dugg mindre värd än din förstfödde. Så som jag har sagt, i "lika-värdes"-frågan är det okej att jämföra barn/människor med katter/djur.

Med andra ord har katter lika mycket rätt att leva som ett barn, och lika mycket rätt att få bestämma själva över om dem ska bli avlivade eller ej, åtminstonde om dem är friska och välmående. Ser man inte tydligt och klart att katten lider och vrider sig i plågor kan jag garantera att katten inte vill dö, om den ens vill dö då. Jag hade iallafall viljat ha varje sekund, hur mycket jag än hade lidit.

Och ärligt talat, jag kan dela med mig lite av mina känslor när det kommer till djuren som bor hemma hos mig, i mitt hjärta är det mina adoptivbarn. Och jag är så trött på att folk inte kan ta det på allvar och att alla tycker att det är så fel att jämföra barn och djur. Är det lika fel att jämföra adoptivbarn och biologiska barn? Jag ser ingen skillnad förrutom att djuren vi har boende hos oss är av en annan art, men såklart bor alla husdjur av olika anledningar i sina respektive hem.

Jag tycker det är rasism mellan raserna att tycka något annat, varför skulle katter inte kunna jämföras med människor? Hur olika är vi egentligen? Vi är skapade av samma stjärndamm, vi delar samma planet och lever under samma himmel och förtjänar samma respekt.

--

Vad tycker ni som läste detta? Vänligen uttryck era åsikter i kommentarform.

Peace.

Välkommen till min nya blogg!

Här bloggas det om Djur och Natur, Veganmat, Sexuella identiteter och massvis av annat.

Enjoy!

RSS 2.0