Hjälp hemlösa och skadade katter



Det finns många sätt att hjälpa till. Idag finns det över 100 000 hemlösa katter i Sverige. Dessa är inga vildkatter, utan förvildade tamkatter som någon gång kastats ut och därefter förökar dem sig, lider eller eller i värsta fall dör. De förvildade tamkatterna i Sverige förstör i ekosystemet och överlever oftast inte länge i vårat kalla klimat.

Katthemmen är överfulla och lagen om djurskydd verkar inte längre gälla. Vi har inte ens en lag på att ID-märka våra katter. Jag hoppas att det kommer att gå igenom i framtiden, för alla stackars katters skull.

Vad kan du göra?

* Har du en huskatt?
Kastrera om du inte redan gjort detta. P-piller kan funka en tid, men ofta börjar honor löpa innan man märker det och kan bli dräktiga innan man hinner göra något. P-piller ökar också risken markant för livmoderinflammation och juvertumörer, så kastrering är både billigare för dig och skonsammare för katten, sparar dig tid och lidande på att trycka ner piller i halsen på katten och minskar dessutom stressnivån katten har då den löper eller känner av löpande honor i området. Katter kan även börja kissa utanför lådan när dem löper eller blir könsmogna, så om du kastrerar tidigt undviker du detta. Man kan kastrera en katt från och med 10 veckors ålder, så en del seriösa raskattsuppfödare kastrerar innan du hämtar din kattunge, men du kan kastrera din kattunge mer eller mindre direkt efter du har fått hem den.
Pris för kastrering idag ligger på ca 800-1100 kr för en hona, du tjänar på att ringa runt till olika veterinärer, priserna kan skilja mycket. Priset för kastrering på en hane ligger på 500-700 kr då detta är ett mindre ingrepp.

* Avla inte på din huskatt.
Du kanske redan vet med dig att du har kattungeköpare till alla kattungar som kan tänkas komma? Tänk på att varje människa som köper kattunge av dig hade lika gärna kunnat tagit en av alla 100 000 hemlösa katter som finns där ute, och i sin tur, när dem hämtat katten från katthemmet, så får en ny komma in i värmen.
En katt kan få många kattungar, kanske tillochmed 10-12 stycken.

* Råd alla som vill skaffa katt att besöka närmsta seriösa katthem.
Oftast får du katten både vaccinerad, kastrerad, ID-märkt och avmaskad. Pris för detta om du hade gjort det själv: ca 2150 kr för en hona, 1850 kr för en hane. På katthemmen får du oftast katten för runt 800 kr. Katthemmet går i back naturligtvis, men dem klarar sig på de få donationer dem får. Alla som jobbar på katthem jobbar ideellt.

* Donera pengar, kattmat, kattsand och dylikt.
På en del djuraffärer har dem en korg där man kan köpa och lägga saker som dem senare kör upp till katthemmet som dem representerar. Fråga i kassan på din djuraffär och om dem inte har en, råd dem att skaffa en.
Leta upp ditt/dina katthem i din stad och donera pengar. Eller du kanske tillochmed vill hjälpa till på plats? Kontakta katthemmet, dem behöver ofta hjälp. Eftersom alla jobbar ideellt så går varenda öre du donerar till katterna och inget annat.

* Bli jourhem åt en eller flera katter.
Har du funderingar på att skaffa katt men vill lära dig lite mer innan du kan känna dig säker? Kontakta katthemmet i din stad och fråga om du kan vara jourhem. Du kommer att få mycket hjälp och katthemmet står för veterinärkonstnader och medicin, ibland även kattmat och/eller sand. En del katthem har tillochmed ett startkit man kan få låna, med låda, matskålar m.m. Detta är även ett bra sätt att hitta den perfekta katten, för man får ju givetvis behålla en katt mot förmedlingsavgiften (ca 800 kr) om man råkar bli kär.
Det går till så att du får hem en eller flera katter, hur många väljer du själv. Du kommer att få en kontaktperson om du behöver hjälp med något och katthemmet kommer i sin tur försöka hitta ett hem åt katten under tiden. En katt kan få stanna hos dig i kanske en månad eller två men ibland även längre. För varje katt du tar in i ditt hem kan en annan katt få komma in i värmen.

Länkar åt dig som vill donera, hjälpa till på annat sätt eller bara vill läsa på lite och lära dig mer om vårt kattbestånd i Sverige m.m:

* http://www.kks.nu/
Ett katthem i Skåne som är så otroligt bra! Det är nog det bästa katthemmet ni kan hitta, det var genom dem jag fick min älskade Simba! Dem älskar verkligen och gör allt för katterna!

* http://www.djurensvannerjkpg.se/
Katthemmet i Jönköping

* http://www.freekibblecat.com/
Svara rätt eller fel på en kattfråga om dagen, oavsett svar, donerar du 10 kulor mat till en hemlös katt. (detta är en gratisdonation)

* http://hittekatter.ifokus.se/
En mycket bra hemsida där man kan få svar på allt och få hjälpa till en massor!

* http://www.raddakatten.se/
Ett till bra katthem i Skåne (skicka ett sms till nummer 72550 med texten rkatten 15 elle rkatten 25 och donera 15 eller 25 kr till rädda kattens katthem!)

* http://www.tradera.com/category/category.aspx?ftgnr=1267342&listtype=0
En Traderasäljare som hjälper KKS. Hon säljer bla. små hemgjorda katt- och hundsaker, och pengarna går till KKS.

* http://ronnebyshittekatter.blogg.se/
En intressant blogg om en tjej som är stödhem åt många katter och hjälper till på många olika sätt.

På katthemmens hemsidor står det hur man kan hjälpa till med donationer osv.

------

Där har ni en hel del information att smälta. Om ni orkade läsa allt så är ni guld värda!
Har ni några frågor eller vill veta mer, så är det bara att kontakta mig på [email protected] eller skriva tex. här, på facebook, MSN, helgon, bilddagboken osv. Om ni känner mig och vet mina nicknames vill säga ^^

Tack för er tid, hoppas att ni tänker till lite när det kommer till katter. Katter är inga ägodelar!


Kommentarer
Postat av: Katterna på Katthemmet Kompis

Bra skrivet! HU, vilken läskig bild! /Tass, katterna på Katthemmet Kompis

2009-03-14 @ 21:25:16
URL: http://katthemmetkompis.blogg.se/
Postat av: sofi

det var inga problem att läsa igenom den här texten. den var både lättläst och mycket intresant!

2009-04-17 @ 22:25:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0